* Oldemarkt, 24 juni 1938                                                  †  Kampen, 9 augustus 2014

Een lange weg is Willemien gegaan: ruim drie jaar was ze ziek. Maar wat hééft ze die tijd op een bewonderenswaardige manier geleefd ... Alles liep ook zo door elkaar: eerst proberen te verwerken hoe ernstig ziek je bent, de behandelingen voor de ingewikkelde tumor en alles wat zoiets met je lichaam en je ziel doet. Maar dan ook ineens worden geconfronteerd met het even ernstig ziek zijn van Egbert en zijn sterven, vorige zomer. En weer doorgaan, moe­dig en in vol vertrouwen. En daarbij ook moeder en oma zijn ... Onvoorstelbaar was het voor wie het van dichtbij meemaakten, daar, aan Oudestraat 84.
Ik heb Willemien niet vaak horen klagen, terwijl er toch heel wat ongemakken waren. Maar daar wilde ze niet van horen. Eerder was ze – uiterst oprecht – benieuwd hoe het jóu ging.
Hoe broos werd ze, gaandeweg. Maar ook: hoe markant was ze (altijd al geweest en nu des te meer) in hoe ze dacht en deed. Met respect voor de mening en het geloof van de ander, was ze ook helemaal zichzelf in hoe zíj zélf geloofde en koos voor wat zij wezenlijk vond.
Samen met Egbert, die ze zo miste, vormde ze een mooi koppel dat veel gelukkige jaren kende, ondanks de zorgen die er soms ook waren, maar wat ging ze daar nuchter mee om!
Een diep en eigen geloof was in haar gegroeid. Geloof dat terug te vinden is in de ontroe­rende woorden van Reiner Maria Rilke uit zijn gedicht 'Herfst':

En toch ... één is er die dit vallen
oneindig zacht in handen houdt.

Met overtuiging plaatsten de kinderen, Thea, Egbert en Jenne Marieke, deze woorden boven de rouwbrief. De herinneringsdienst was op donderdag 14 augustus: daar hebben we stilgestaan bij het leven en het sterven van deze bijzondere vrouw tegen de achtergrond van Paulus' woorden uit 1 Cor. 13. Want uit Christus' liefde heeft ze geleefd, hoe intens soms ook haar vragen waren.
Willemien Bleijenburg-Holtrop: wij gedenken haar in eerbied –dat zij ruste in vrede.

Ds. Ad van Noord

Agenda

Kerkdiensten

Activiteiten